Energisparing

clouds-hd-nature-beautiful

Lyspærer som kutter strømregningen

Glødepærer er ut. Trøsten er at LED-pærer og sparepærer gjør det mulig å lyse opp huset med langt lavere strømforbruk enn før.

Glødepæren er snart historie.

I 2009 ble det forbudt å produsere og importere matte glødepærer i EU. Deretter gikk det slag i slag til de siste glødepærene ble forbudt fra 1. september 2012. Årsaken er at de bruker mye strøm sammenlignet med alternativene. I en glødepære blir omtrent 20 prosent av energien til synlig lys, mens resten blir til varme. I en sparepære er det omvendt: 80 prosent av energien blir til lys.


Spar strøm...

Omtrent 6 prosent av strømforbruket i en vanlig husholdning går til belysning. Med et gjennomsnittlig strømforbruk utgjør det omtrent 1000 kWh i løpet av et år. Ifølge Hafslund bruker en husholdning så mye som 2800 kWh på belysning. Uansett – her er det strøm å spare!

På europeisk nivå er det beregnet at forbudet mot glødepærer vil spare omtrent 30 prosent av strømforbruket til belysning i private hjem, og bidra til en reduksjon på 23 millioner tonn CO2-ekvivalenter hvert år. I Norge vil besparelsen bli noe mindre, fordi vi har et visst utbytte av overskuddsvarmen fra glødepærene.

... og penger

Selv om energisparepærene er dyre i innkjøp, viser beregninger at de likevel er lønnsomme på sikt. I tillegg til å spare strøm, har nemlig LED- og sparepærer mye lenger levetid enn glødepærer. Å kjøpe lyspærer er samtidig blitt mer komplisert. Heldigvis er det gode råd å få, for eksempel på Boliglys.no eller her på lyspæreguiden.no.

energisparing4

    This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!