Lyspærer

hva kan jeg velge

Hva slags pærer kan du velge mellom?

Du kan velge mellom halogenpærer, sparepærer og LED-pærer. De fleste typer lysrør vil fortsatt være tilgjengelige i butikkene.

Lyspæren er historie

Av hensyn til miljøet ble alle “gamle” lyspærer forbudt fra 1. september i år, både i Norge og resten av Europa. I løpet av tre år har glødepærene gradvis blitt utfaset. Butikkene kan selge ut lageret, men deretter må du finne tilsvarende i halogenpærer, sparepærer eller LED-lys.

Les mer om:    


halogenpærer
LED-pærer
sparepærer
smarte lyspærer

Dermed slukker også et velkjent begrep. Nå blir det meningsløst å bruke begrepet watt når man skal beskrive hvor mye lys pæren gir, det er lumen som gjelder. Vil du ha en pære som lyser like sterkt som en 60-watts lyspære må du finne en som gir 806 lumen. Denne LED-pæren ser ut som en halogenpære, men er bygget opp av mange små lysdioder.

Mange av de nye pærene gir et lys som oppleves mer blått enn den gode gamle lyspæren. Vil du ha det samme varme lyset må pæren ha en fargetemperatur på 2700 kelvin.

RA-indeksen forteller hvor stor del av fargespekteret lyset fra pæren gir. En indeks på 100 er best, og gode LED-pærer kommer nærmest med en indeks på over 90.

De nye pærene har lavere Watt-tall. Hvor sterkt lyser de egentlig?

Glødepærens 40W-markering har ikke noe med lysstyrke å gjøre. Watt sier hvor mye elektrisk kraft pæren bruker. Med 1 kWh elektrisk kraft kan du bruke en 40-wattpære i 25 timer. En 8W lavenergipære gir omtrent samme lysstyrke som en 40-wattpære, men med én kWh lyser den i 125 timer. Det er muligens enklere å velge lyspære ut fra Lumen (lm), som er enheten for lysstyrke.

I tabellen nedenfor ser du hva slags Lumen-tall du skal se etter:

fraW-lm2

Hva skal jeg gå etter i butikken?

Det enkleste er nok å gå etter lysstyrke, levetid og pris. Husk også på at det finnes forskjellig fargegjenngivelse og sokkel på pærene, så det kan være lurt å ta med den gamle lyspæren for å sammenligne. Du kan lese mer tips her.This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!