Tips!


DSC0824-1024x707-2


Når du skal kjøpe nye pærer:

Lurer du fælt på hvordan du skal finne ut av hvilken lyspære som er riktig for ditt bruk? Vi har noen tips du kan gå etter for å gjøre det litt lettere.

Be om å få se hvordan lyspæren lyser i butikken. Sjekk lysegenskaper, tenntid og evnen til å gjengi farger.

Se i butikken

Se på størrelsen på sokkelen til pæren, lysstyrken (lm), levetiden og prisen.

Egenskaper

Velg forskjellige lyspærer. Ulike rom har ulike behov. Lavenergipærer finnes både med hvitt og varmt lys.

Ulikt behov

Ikke kjøp alle pærer på en gang! Prøv deg frem, og finn ut hva som passer best hjemme hos deg.

Prøv deg frem

Husk at både nye og gamle lyspærer skal samles inn og ikke kastes i søpla.

Samle inn

Undersøk om lavenergipæren er dimmbar. Bare noen av dem kan dimmes. Spør i butikken etter dimmbare lavenergipærer og om hvilke lysdempere pærene passer til.

Dimmbar?

Noen typer sparepærer inneholder amalgam i stedet for flytende kvikksølv. Amalgam fordamper ikke når sparepæra knuser, i motsetning til kvikksølv. Det betyr betyr at amalgam-sparepærer er mindre helsefarlige. Flere lyspæreprodusenter bruker nå amalgam i stedet for flytende kvikksølv.

amalgam

Den mest miljøvennlige lyspæra er den som ikke er tent. Husk å skru av lyset når du forlater et rom. Det gjelder alle typer lyskilder. Tidligere ble det ikke anbefalt å skru lysrør av hvis det var kort tid til de skulle tennes igjen, men dette er sjelden noe problem lenger.

skru av lyset

Av de tre tilgjengelige alternativer til glødepæren: Halogenpærer, sparepærer (også kalt kompaktlysrør) og LED-pærer, er sparepærer og LED-pærer langt mer energieffektive enn halogen, og er dermed de beste miljøvalgene.

Helst velg LED- eller sparepærer

BRUKSOMRÅDER

De riktige lyskildene på rett sted kan skape og endre stemningen i et rom. Rommene krever ulik type belysning.

LYS OVER BORD I KJØKKEN OG STUE

Ettersom dette er et sted for både kos og jobbing kan man bruke f.eks en halogenpære. Det er en fordel om lampen har en dimmer slik at lyset kan justeres etter behov.


Kitchen and living room

STÅLAMPE

Både LED, halogen og sparepære er velegnet. LED bør være rundtstrålende slik at hele skjermen lyses opp. Halogenpærer med skrusokkel er skjøre og går lett i stykker ved rystelser.


“Fordi halogenpærene blir veldig varme, er det viktig å ikke bruke dem for nært brennbart materiale”LESELAMPE

Halogen er førstevalget, men varmestråling kan være irriterende hvis lampen er tett inntil ansiktet. I så fall er LED et godt alternativ, men da bør du passe på at pæren ikke stikker utenfor skjermen slik at du blir blendet. Mange LED-pærer og sparepærer er litt større enn glødepærene som skal erstattes.


TAKLAMPE

I boligen vil de fleste ha taklampe med litt trøkk i. Skal lyset dimmes er halogenpære det beste valget, hvis ikke kan du velge fritt. Også i taklamper bør du huske på at noen LED-pærer ikke lyser jevnt i hele skjermen. Til taket i en kjølig kjeller- eller loftsbod gjør LED den beste jobben. Halogen er også velegnet, men har kortere levetid.


Living room


BORDLAMPE

Sparepære eller LED.

SKRIVEBORDSLAMPE

LED eller halogenpære.

VEGGLAMPE

Bruk halogenpære hvis lyset skal dimmes. Uten dimming kan du også velge sparepære eller LED (LED-pærene varer vesentlig lenger). Velger du LED, bør du passe på at pæren lyser opp hele skjermen.


Modern luxury elegant bedroom interior, chandelier front

SENGELAMPE

LED-pære. Kjøp først én og se om du blir fornøyd med farge og lyskvalitet, og om pæren passer bra til skjermen. Hvis ikke kan du prøve en annen modell eller produsent. Mange blir overrasket over forskjellen mellom LED-pærer som i utgangspunktet har samme spesifikasjoner. Sparepære egner seg dårlig på soverommet fordi det tar tid før den lyser optimalt.

PÅ BADET

Hvis du skal erstatte glødepærer i baderomskupler bør du velge halogen eller LED. Noen LED-pærer egner seg ikke for dimming.


Luxury Bathroom with His and Hers Sinks
Kilde: kunnskapssenteret Lyskultur

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!